Örnek Doğum Haritası Yorumu

Bu yazı Doğum Haritası Uzmanı Erkan Bora tarafından yazılmıştır.

Burcunuz Koç, yükselen burcunuz Yay ve Ay burcunuz Akrep. Güneş burcunuz olan Koç haritanızın 5. Evinde size büyük bir yaratıcılıkla birlikte sanatsal duyarlılıklar, hevesler, heyecanlar getiriyor. Ancak Güneş’in herhangi bir gezegenle açı kurmaması bu heves ve heyecanların dağınıklığına ve belli bir sistem ve düzene bağlı olmayışına işaret edebilir. 5. Evdeki Güneş aşka aşık bir ruh hali de ortaya koyuyor ki bu sanatsal duyarlılıkla bire bir örtüşen nitelikte. Aşkın somut biçimine değil kalbe ve yüreklere aşık bir ruh hali çizebilir. Bu da dünyevi yaşamda aradığı aşkı bulamamak veya bu noktada dağılmakla yorumlanabilir. Nitekim Koç burcundaki Venüs kısa süren aşk ve ilişkilere işaret edebilir. Hızla başlayan hararetli ve ateşli aşklar aynı hızda son bulabilir. 5. Evin yani aşk evinin yöneticisi olan Mars da Balık burcunda ve oldukça dağınık, toparlanamayan durumlara işaret ederken karşısında yer alan Plüton özellikle statü, konum ve itibar, iş ve kariyer konularında zıt düşen, karşıt pozisyon alan durumlara işaret etmekte.

Yükselen burç olan Yay dışarıya karşı duruşunuzu belirliyor. Dışarıya pozitif, iyimser, iyicil, toplumsal konulara duyarlı, hümanist bir imaj çizerken aslında bu imaj Güneş’in yani ruhunuzun yönelimleriyle de zıt düşmemekte. Yay burcu yükselen ayrıca dışarıya yabancı, sıra dışı, farklı ve yenilikçi bir izlenim de verebilir. Yöneticisi olan Jüpiter 29 derecede oldukça sıkışık bir pozisyon çizerken bu durum özellikle çevresel şartlarda kontrol dışı durumlara, dağınıklığa, müdahale edememeye işaret ediyor.
Haritanız bir gece haritası. Dolayısıyla Ay burcu haritada Güneş ve yükselen kadar hatta çok daha önemli. Gece haritalarında yönetici Ay’dır ve konumuna bakılır. Bu haritada Ay’ın 12. Evde, Akrep burcunda Neptün’le kavuşumu haritanın en dikkat çekici görünümünü teşkil etmekte. Tüm harita bu önemli nokta üzerine yorumlanabilir. Ay Neptün ile 12. Evde kavuşurken büyük bir sezgisel güç ve duyarlılığı, olayları, kişileri önceden sezebilme, anlayabilme ve yorumlayabilme gücü vermekte. Bu konum materyel ve maddi dünyadan çok manevi bir dünya ihtiyacı ve müthiş bir spiritüelliğe ve ruh alemine yönelime işaret edebilir. Bu konumda kişiler genellikle dünyadan ve dünyevi ve maddesel konulardan elini ayağını çeken, inzivadan kendi halinde kalmaktan, durmaktan ve sessiz kalmaktan hoşlanan, bilerek ve isteyerek yalnızlığı tercih eden insanlardır. Dolayısıyla Neptünle kavuşumla birlikte öte aleme ve öte dünyaya müthiş bir çekilme ve ilgi duyan bu haritada Ay’ı temsil eden konular olan anne de büyük bir yer tutmakta. Görünürde hiç anlaşılmasa ve hissedilmese de anneyle mistik bir bağ kurmuş hatta onu gerçek varoluşunun çok ötesinde idealize etmiş ve hayalinde yeniden şekillendirmiş bir Ay görünümü çizmekte harita. Anneyle kurulan mistik bağ tüm hayatı da idealler, hayaller, hayal gücü kapsamında şekillendirmiş olabilir. Sonuç olarak ise gerçek yaşamla ve özellikle de dişil figürlerle, yani anne, kadınlar, hatta doğa ana ile bağını kurmakta çok zorlanmakta bir haritanız olabilir. Zira bu dişil enerjiyi okyanus gibi ruhunuzda barındırıyor ve onu herkesten çok daha iyi anlıyor olabilirsiniz hatta dişil enerjinin, kadınların kendilerinden bile. Kadınlar için çok şey yapabilirsiniz. Belki de bu bağdaşmayan enerjiyi kendinizden feragat ve fedakarlıkta bulunarak insanlığın ve özellikle de dişil enerjinin hizmetine sunabilirsiniz. Müthiş bir fedakarlık, vazgeçebilme yeteneği ve tevekkülle dolu haritanız kendini en iyi şekilde o zaman gerçekleştirmiş ve bu da müthiş bir ruhsal huzur ve aradığınız sükuneti veriyor olabilir. Şans noktasının 6. Evde yer alması hizmet edebilmenin haritaya şans getirmesinin bir başka göstergesi olabilir.

Haritanın element dengesine baktığımızda da toprak elementinin eksik olduğunu görüyoruz. Bu eksiklik doğayla daha iç içe olmakla giderilebilir. Ağaçlık, ormanlık yerlerde yaşamak, toprağa, yeşile basmak, hatta üstünde yaşamak aranılan toprak dengesini getirebilir.

Her ikisi de Kova burcunda olan Satürn ve Jüpiter sosyal yaşamın da iş hayatının da sıra dışı, farklı ve yenilikçi temellere oturduğunun göstergesi. Teknolojiyi, modern ve çağdaşlığın ötesinde bir yenilikçiliği içinde barındıran iş ve konular bu haritayla uyumlu olabilir. 2021 yılında hem Satürn hem de Jüpiter dönüşü yaşamanız oldukça önemli ve dikkat çekici. Zira her 29 yılda bir gerçekleşen Satürn dönüşü astrolojik açıdan insan hayatının en kritik dönüm noktalarından biridir. İlk olarak 28-30 yaşlarında ardından 58-60 yaşlarında yaşanır ve bu zamanlarda yaşamlarımızda en kritik dönemeçlerden geçeriz. Bu süreç 2021 yılı itibarıyla başlamış durumda ve 2022’de de sürecek. İlk Satürn dönüşünde yapılan hatalardan çıkarmış olduğunuz dersler ve yaşadığınız olgunluk eğer o aşamada nispeten daha başarıyla geçtiyse daha yumuşak bir sınav olarak görünebilir. Bu sınav kardeşleriniz, yakın çevrenizle ilişkileriniz ve iletişim diliniz üzerinden yaşanabilir. Jüpiter’in de aynı alanda olması bu iletişim şeklinin bir kitaba veya yazılı anlatıma dönüşebileceğini göstermekte. Belki de yazdıklarınızı paylaşarak, ya da daha önce hiç sevmediğiniz ya da tercih etmediğiniz şekilde daha fazla konuşarak ve insanlarla, topluluklarla iletişim kurarak bu sınavı daha yumuşak geçirebilirsiniz. İletişim kurmaktan kaçınan yalnızlığı, izolasyonu ve konuşmamayı tercih eden bu harita için bu yıl Kova enerjisine uygun şekilde çığır açabilecek kişisel açılımlar getirebilir. Bu bir kitap ya da TV/radyo/sosyal medya yoluyla da olabilir.

Doğmadan önceki Güneş tutulması Kova burcunda güney ay düğümünde gerçekleşmiş. Güney ay düğümünde gerçekleşen tutulmalar hayatı biraz daha zorlayan, hemen hemen hiçbir şeyin tepside gelmediği haritalar. Bu haritada öyle. Ancak güzel yanı bir roller-coaster gibi beklenmedik adrenalinlerle dolu heyecan verici tutkulu bir yaşam sunabilme potansiyeli. Kova burcunda gerçekleşen bu tutulma haritasında neredeyse tüm gezegenler Kova burcunda. Bu durum yenilikçiliğini sıra dışılığını paylaşmaya istekli toplumcu bir ruhsal misyon getiriyor. Yenilikçi yöntemleri, teknolojiyi kullanarak, toplumsal konuların içinde olarak, yazarak, paylaşarak, iletişim kurarak ve bildiklerinizi, öğrendiklerinizi bir kovadan boşaltırcasına insanlara aktararak ruhsal doyuma ve ruhsal misyonunuza ulaşabilirsiniz.

Astrolojide yaralı şifacı olarak bilinen Kiron gezegeni Balık burcunda ve aile evinde. En büyük yaralar aile ve geçmiş kaynaklı olabilir. Ancak şifanın da oradan doğabileceğini unutmamak gerekiyor. Aile alanındaki, evindeki Mars aileden biraz tuhaf ve anlamlandırılamayan şekilde uzaklaşmış olmaya işaret ederken bu bir ruhsal uzaklaşma da olabilir. Aynı alandaki Merkür ise bu konuların zihinde yarattığı ussal dalgalanmalara işaret edebilir. Haritanın en dikkat çekici yanlarından bir diğeri de MC noktasının kaymış olması. Normalde isteklerimiz ve başkalarının beklentileri aynı olduğunda MC noktası 10. Evde yer alır. Bu haritada olduğu gibi 10. Evde yer almadığında kişisel isteklerimizle toplumsal beklentilerimiz ayrışır ve bu da oldukça sıkıntı yaratır. Bu harita kişisel noktada bire bir ilişkiye çok önem veren bir harita. Bir şekilde aşkını ve ruh eşini mistik yolla bulup çift olmaya ve yaşamını böyle sürdürmeye inanan ve bunu isteyen bir harita. Ancak toplumsal beklentiler bundan çok farklı şekilde bir güç odağı olmaya zorluyor. Kariyer ve iş yaşamı noktasında çok çalışkan ve emektar aynı zamanda bir güç odağı ve timsali olmaya. Oysa bu haritanın hayattan tek isteği eşiyle birlikte sade bir aşk yaşayacağı çiçekli ve pembe panjurlu huzurlu bir ev olabilir. Aranan aşk ve ilişki ise dışarıda değil, köklerinizle, geçmişinizle bağlantılı, aynı topraklardan, aynı atalardan bir kimseyle olabilir.